Horgászat / Sporthorgászat

hechtfangTeljes csomag horgászjeggyel – Horgászjegy 24 órára, faház a sporttónál, csónak használat, szoba a vendégházban és reggeli.

 • Ponty 30 kg-ig
 • Harcsa 90 kg-ig
 • Csuka 15 kg-ig
 • Amur 20 kg-ig
 • Fogas 10 kg-ig
 • Tokhal 10 kg-ig

A tó mellett lévő fakunyhóban történő éjszakázás megengedett, de csak szoba foglalással együtt.

Információ a sporthorgászatról:

 • A horgászbotok száma: 3 (MOHOSZ állami horgászjegy kötelező!)
 • Sima horgok: igen (nem szakállas)
 • A kifogott halakat elvinni nem lehet (vissza kell engedni a tóba)
 • A csalétek minden formája engedélyezett, az élő csali is.
 • Éjszakai horgászat megengedett.
 • Csónak használatot az ár tartalmazza.
 • Grillezési lehetőség  van a területen.
 • Tábortűz rakás lehetséges (amennyiben azt a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága nem tiltja!) .
 • 15 horgászkunyhó található a tó körül.
 • Sátrak felállítása a faházakhoz megengedett.
 • A 15-ös faház mögött van egy tiszta sátorhely, amely szintén foglalható

Milyen halak találhatóak a tóban.

Ponty karpfen
Tükör-, pikkelyes és vadponty jelenleg 30 kg-ig

A ponty eredeti formája a pikkelyes ponty, melynek hosszúkás, oldalt kissé lapos teste van végén ormányszerű, kiforduló szájjal. A felső szájszélen négy bajuszfonál található, melyekből kettő rövidebb. A garatfogak három sorban helyezkednek el. A farokuszony kifejezetten kétcsúcsú. A Pontynak az oldalvonala mentén 33-40 nagy pikkelye van.

Amur amur
Jelenleg 20 kg-ig

Az amurnak a domolykóéhoz hasonló hosszúkás teste van. A tompa orr az orrlyukak között bemélyedt. Az alul elhelyezkedő száj mellől hiányzanak a bajuszfonalak. A hátuszonyon 10, a farokuszonyon 11 sugár van, melyek közül az első 3 nem szárnyalt. Az amurnak nagy pikkelyei vannak, az oldalvonal mentén 42-45 db. Az oldalvonal alatt 5 pikkelysor van, míg a domolykónak csak 3-4. A háta sötétzöld és zöldes-fekete közt változik. Az oldalak világosabbak. A hasa fehér színezetű. A nagy pikkelyek széle sötét, ezért hálószerű rajzolatként hat.

Csuka hecht
15 kg-ig

Lényeges jellemzői a hosszúra nyúlt, henger alakú és oldalt csak nagyon kissé laposodó test (áramvonalas), viszonylag hosszú fej, kacsacsőrszerű felsőállású száj, nagy, hátrahelyezett hátuszony, olivazöld színezet és fehér has.

Harcsa
90 kg-ig
wels
A harcsának hosszú erős teste van széles, lapos fejjel, nagy, jól fogazott szájjal, melynek sarkaiban egy pár hosszú, jól mozgatható, porccal megerősített bajuszfonal van. Két további pár rövid és nem mozgatható bajusz pedig az állon van.

Fogas zander
10 kg-ig

A fogas Európában a legnagyobb édesvízi hal a sügérfélék közül. Testfelépítése ideális a mozgásra, haladásra különböző vízrétegekben. A kis rajokban élő fogasok, ellentétben a csukákkal, a parttól távolabb tartózkodnak. A legértékesebb és gazdaságilag legfontosabb európai édesvízi halai közé tartozik.

Tokhal stor
10 kg-ig

Édes és sós vízben egyaránt élő ragadozó hal. Belső vázuk hiányosan csontosodott el. Fejük ormányszerűen végződik. Szájnyílásuk a fej alsó oldalán található. Hátvonalukon fogas vértsor található, a farok részaránytalan. A szájnyílásuk előtt bajuszszálak találhatók, a kifejlett egyedek fogatlanok.

Kárász karausche
1,5 kg-ig

A karász pontyszerű hal (cypriniade), de lényegesen kisebb a pontynál és a pofáján nincs bajusz. Kárász (cyprius carassius) és Kárász (carassius gibelius) között fontos különbség a hátuszony harmadik merev sugarának formája. A kárászok állóvizekben gyakran extrém körülmények közt élnek. Képesek teljesen oxigén nélkül áttelelni és sokáig táplálék nélkül élni. Amennyiben a fenékiszapba beássák magukat, akkor még a tó rövid idejű kiszáradását is át tudják élni.

Compó (kísérő halak) schleie
1,5 kg-ig

A compó a legfontosabb haszonhalak közé tartozik. Sok európai országban a pontytenyésztő és duzzasztott tavakban a jóízű, fehérszínezetű húsa miatt a ponty kísérőhalaként tartják. Német nevét a nyálkás bevonatú bőrének köszönheti, amelybe sok apró pikkely illeszkedik.

Halfogási módszerek fangmethode
Horgászás

A légyhorgászat egy nagyon régi módszere a halfogásnak, amit bizonyára a horog feltalálása után és a horgász orsó feltalálása előtt már alkalmaztak, de aminek a mai, modern légyhorgászathoz már nem sok köze van. A modern légyhorgászatnál mint ismeretes úgynevezett műlegyet használnak csalinak, amelyek többnyire vízi rovarok, rovarlárvák, apró rákok és kishalak utánzatai.

A boilis horgászat a boilis horgászatnál egy elektronikus kapásjelzőt használunk, ami minden kis érintést azonnal jelez és az ember kész bevágni. A szerelésnél a főzsinórra erősítünk egy távolságtartót és erre a fenékólmot. A forgónál a fenékólom könnyen cserélhető. Ezután kerül a főzsinórra egy forgó a horog egyszerű cseréjéhez. A boilis horgászatnál direkt erre a célra készült horgot használunk. Ezeken van felerősítve. Ezeken egy második zsinór is van, amire a boili fel van erősítve.